Blogginlägg: Forskning för friskare ålderdom

 

Nya mediciner mot ålderskrämpor, det är syftet med forskaren Craig Venters nya projekt Human Longevity Inc. Medicinerna ska hindra arvsanlag för ålderssymptom att komma till uttryck, och på så sätt hjälpa människor att vara friska längre tid i livet. 

– Vi försöker inte förlänga människans liv, vi försöker förlänga det friska livet, sa Craig Venter på en presskonferens på Karolinska institutet, i samband med sitt besök på Science for Life Laboratory-dagen.

Under sitt Stockholmsbesök höll Craig Venter en presentation om sitt senaste genombrott som är att tillverka liv, i form av bakterier, på syntetisk väg, och han berättade om det nya projektet Human Longevity Inc.

J. Craig Venter Institute i Kalifornien ska kartlägga och jämföra arvsanlagen hos många sjuka och friska, unga och gamla människor och på så sätt hitta anlag för sjukdomar.

– Arter har inte utvecklats för ett långt liv, de har utvecklats för fortplantning. I och med att vi människor lever längre, efter reproduktiv ålder, ändrar vi riktning i evolutionen. Det finns ingen faktisk anledning till att ett biologiskt system måste brytas ned. Ändå sker åldersrelaterade förändringar i den genetiska koden och i proteinernas struktur, och det orsakar till exempel demens, sa Craig Venter.

Fri Tanke förlag har i dagarna gett ut forskarens bok om syntetiskt liv på svenska, med titeln Liv i ljusets hastighet.

För 15 år sedan var Craig Venter och hans medarbetare med och tog reda på hur människans arvsanlag ser ut på molekylär nivå, då de sekvenserade det mänskliga genomet.

Läs mer på: http://www.humanlongevity.com/

 Extra notis, nyhet, bild 2, Lisa Beste

En uppsluppen Craig Venter gav utläggande svar på journalisternas frågor. Forskarens fru Heather Kowalski konverserade med professor Erling Norrby under presskonferensen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>